I Danmark er der omkring 30.000 indbrud om året. Målt i indbyggertal svarer det til, at der er 3 gange så mange indbrud i Danmark som i vores nabolande (Norge, Sverige og Tyskland)*. 8 ud af 10 indbrud sker i huse.
At komme hjem til et hus der er endevendt og tømt for værdier, er absolut ikke noget vi ønsker. Man føler, at den personlige grænse er brudt. Fremmede er trængt ind i vores egen trygge base. Der er rodet i personlige ejendele, og man fornemmer den ansigtsløse fremmedes tilstedeværelse, når man bevæger sig rundt i sit hjem.
Heldigvis har mange danskere en indboforsikring, som kan dække det økonomiske tab, for de værdier der er blevet stjålet. Men forsikringen kan ikke erstatte det tab, der måske knytter sig til den ring du har arvet fra din mormor, eller de billeder af børnene, der lå på computeren. Forsikringen kan heller ikke genoprette følelsen af tryghed i dit eget hjem, som du måske mister i forbindelse med et indbrud.
Men vi kan hjælpe med gode råd til, hvordan du kan sikre dit hjem bedst muligt, så du gør det så besværligt for tyven, at han opgiver at komme ind i dit hjem.
Vi giver dig her 10 gode råd til, hvordan du kan sikre dit hjem bedst muligt mod indbrud
Sørg for at det ser ud som om der er nogen hjemme
- Tænd lys i et par værelser.
- Lad lyset og radioen tænde og slukke ved hjælp af et tænd-og-sluk ur. Du skal ikke lade lyset være tændt konstant – det afslører blot, at du ikke er hjemme.
- Få naboen til at tømme postkassen, og fylde affald i din skraldespand.
- Hvis muligt – sørg for at der er en bil i din carport.
- Sæt friske potteplanter i vindueskarmene.
- Hvis du bor i en etageejendom, så få naboen til at lægge gulvmåtten ned, når der er blevet vasket trapper.
Gør det mindre attraktivt for tyven at bryde ind i dit hjem
- Sørg for at tyven ikke kan se dine værdifulde ting gennem vinduet.
- Sørg for at din bolig kan ses fra nabohuse og vejen. Det kan være du skal klippe hækken, eller gøre plankeværket lavere.
- Døre og vinduer skal være forsvarligt lukkede og låste, når du forlader dit hjem.
- Sørg for at låse værktøj og haveredskaber inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud. Hvis du har en stige, så lås den fast.
Du kan sikre dit hus med låse og beslag, som gør livet som indbrudstyv mere besværligt
- Når en tyv bryder ind i en bolig, er det typisk via et vindue. Du kan sikre dine vinduer, ved at montere en glasliste med sikkerhedsskruer på dine vinduer.
- Du kan montere låsebeslag indvendigt på dine vinduer.
- Ved eksempelvis kældervinduer kan det være en ide at montere gitre på indersiden.
- Alle yderdøre – hoveddør, terrassedør og kælderdør bør være forsynet med gode solide låse, så tyven ikke kan komme ind eller ud.
- Alle yderdøre bør have to låse, som sidder med minimum 40 centimeters afstand. Den ene af låsene bør være en lås uden vrider, der kun kan åbnes med nøgle fra begge sider. Det vil besværliggøre det for tyven at komme ud gennem døren.
- Tyven tyr ofte til terrassedøren, som typisk ligger i baghaven, hvor tyven kan arbejde ugeneret. Husk derfor også at sikre terrassedøren enten med nye låse, og monter glaslister med sikkerhedsskruer.
Lav aftaler med dine naboer
Der er lavet undersøgelser der viser, at systematiseret nabohjælp forhindrer 20 % af alle indbrud. Så hvis du ikke allerede har en aftale med dine naboer, er det måske en god ide, at tage en snak over hækken om, hvad I kan gøre for at hjælpe hinanden med at undgå besøg af ubudne gæster.
Sådan kan I hjælpe hinanden:
- Fortæl din nabo, når du forlader dit hjem i en længere periode. Bed ham om at holde øje med huset – eventuelt ved at gå en runde hver dag, for at tjekke vinduer og døre.
- Hvis muligt, så aftal at din nabo sørger for at stille skraldespanden frem og tilbage, så det ser ud til at huset er beboet.
- Hvis naboen har en ekstra bil, så spørg om han ikke vil parkere i din indkørsel, mens du er væk.
- Sørg for at udveksle telefonnumre, så I kan komme i kontakt, hvis der skulle ske noget, mens du er bortrejst.
Opret en profil på nabohjælp.dk
På nabohjælp.dk har mere end 270.000 husstande tilmeldt sig. Du får tilsendt klistermærker, som du kan sætte i vinduet, der fortæller at her er der nabohjælp. Det kan virke afskrækkende på tyven, at han ved, at han ikke nødvendigvis har arbejdsro.
Når du har en profil, får du en SMS, hvis en nabo oplever noget mistænkeligt i dit boligområde.
Installer en tyverialarm
Alarmer er blevet et udbredt fænomen i mange hjem, og med de moderne alarmer, som indeholder overvågning via mobiltelefon, direkte opkobling til alarmselskab osv. vil de i mange tilfælde have en afskrækkende effekt på tyvene.
Det sikrer samtidig tryghed, hvis børnene skal gå alene hjem fra skole, eller man er væk fra sit hjem i flere dage på ferie.
Det kan derfor være en god ide at installere en alarm.
Vi har i Lokal Forsikring indgået et samarbejde med Verisure, hvor du som kunde hos os, kan få et gratis og uforpligtende telefonisk sikkerhedstjek af dit hjem, samt et fordelagtigt tilbud på en alarm.
Sikkerhedstjekket indeholder bl.a. rådgivning om sikring af vinduer og døre, brandsikring, sikring mod vandskade osv.
Som kunde hos Lokal Forsikring får du både installationen af alarmen og det månedlige abonnement til en rigtig skarp pris.
Der findes forskellige løsninger, som vi gerne vil fortælle dig mere om i telefonen.
Ring til os på telefonen 55 75 09 99. Vi sidder klar til at hjælpe dig videre indenfor vores normale åbningstid.
Jo flere tiltag des bedre
Forskning viser, at du bedst undgår indbrud, hvis du kombinerer to eller tre af tiltagene sammen med grundlæggende forbedring af døre, låse og vinduer.
Kilder:
Bolius/bo-trygt.dk
Det Kriminalpræventive Råd
Nabohjælp
*Beregninger foretaget af Forsikring og Pension og Det Kriminalpræventive Råd, baseret på tal fra Danmarks Statistik, PCS Bundeskriminalamt, Brottsförebyggande rådet, Statistik sentralbyrå og Eurostat.