Nu kommer der fokus på, at vi husker at omregistrerer, når vi køber ny bil. Den 1. januar 2019 træder en ny lov i kraft, som berører alle bilejere der ikke har tegnet den lovpligtige ansvarsforsikring. Vi sætter i denne artikel fokus på, hvorfor loven træder i kraft, og giver dig gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du har en bil der skal omregistreres.
50.000 køretøjer på vejene har ingen lovpligtig ansvarsforsikring
Det er et voldsomt højt antal. Så højt at Folketinget i maj 2018 vedtog en ny lov, som træder i kraft fra den 1. januar 2019. Den nye lov betyder, at der fremover udstedes dagsbøder til alle ejere af motorkøretøjer, der ikke er ansvarsforsikret. Dagsbøden er på Kr. 250,- pr. dag der ikke er tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring. Det kan hurtigt løbe op i det en ansvarsforsikring koster for et helt år, og derfor håber man både i brancheorganisationen Forsikring og Pension og i Folketinget, at det er et godt incitatment for at få ejere af motorkøretøjer til at købe den lovpligtige forsikring.
Hvad betyder det, når du ikke har en ansvarsforsikring på dit køretøj?
Hvis ejeren eller brugeren af et uforsikret køretøj påkører og invaliderer et andet menneske, kan den økonomiske erstatning til den tilskadekomne løbe op i millioner af kroner. I første omgang er det DFIM (Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring) der udbetaler erstatning til den skadelidte, men efterfølgende er det ejeren af motorkøretøjet der står med den store regning. En regning man kan komme til at afdrage på mange år fremover.
Ud over at løbe en stor privatøkonomisk risiko snyder man også fællesskabet. De betalende kunder er nemlig med til at betale for de skader, som de uforsikrede forvolder på andre, og det er ikke rimeligt.
Befolkningsflertal går ind for dagsgebyr
En helt ny undersøgelse fra Epinion viser da også, at 86 procent af de adspurgte finder det rimeligt, at der nu opkræves et dagsgebyr hos alle de, der ikke har en lovpligtig ansvarsforsikring på deres køretøj. Fem procent mener, at et dagsgebyr ikke er rimeligt.
Sådan omregistrerer du din bil
Når du har købt en brugt bil, skal du inden for tre uger omregistrerer eller afmelde køretøjet. Du kan omregistrere dit køretøj på følgende tre måder:
1. Du kan omregistrere din bil på www.skat.dk
Du kan omregistrere bilen i motorregistret online på skat.dk, mens du sidder i ro og mag derhjemme. Du skal bruge køretøjets registreringsattest og dit NemID.
Omregistrering af bil gennem Motorregistret koster Kr. 340,-
2. Du kan omregistrere din bil hos en nummerpladeoperatør
En nummerpladeoperatør er typisk en synshal eller en bilforhandler. Her kan du både købe nummerplader og omregistrere eller afmelde et køretøj med nummerplade. Du kan finde nærmeste nummerpladeoperatør på skat.dk
Prisen for omregistrering af bil hos en nummerpladeoperatør er Kr. 380,- plus gebyr.
3. Du kan omregistrere din bil hos et af Skats motorekspeditioner
Skat har 4 motorekspeditioner fordelt i Jylland og på Fyn og Sjælland, hvor du kan omregistrere almindelige køretøjer, og hvor du kan bestille:
- Tredje nummerplade
- Erstatningsnummerplade
- Ny registreringsattest til dit køretøj
I Skats motorekspedition koster omregistreringen Kr. 380,- plus Kr. 100,- for personlig betjening.
Hvad er et motordrevet køretøj?
Ethvert motordrevet køretøj, som kører på et område, der reguleres af færdselsloven, skal have en ansvarsforsikring. Motordrevne køretøjer er:
- Knallerter
- Personbiler
- Varebiler
- Lastbiler
- Motorcykler
- Motorredskaber (fx pølsevogn, gummiged eller mejetærsker)
- Traktorer
- Motoriserede løbehjul o.lign.