Rigtig mange danskere elsker varme og sol. Men når nu det danske klima ikke altid lever op til vores ønsker, rejser vi ofte ud i verden, for at finde hvide sandstrande og turkisblåt hav. For at ferien kan leve op til alle dine drømme, har vi her samlet nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du rejser til sydens sol og varme.
Pas godt på solen – beskyt dig altid
- Brug solcreme med minimum faktor 15. Brug det der svarer til en håndfuld creme til en voksen (ca. 40 ml.) og en halv håndfuld til en barnekrop. Smør dig igen, når du har været ude og bade.
- Træk i skygge når UV indekset er over 3, eller som minimum i middagstimerne mellem kl. 12.00-15.00.
- Beskyt dig med solhat, solbriller og let tøj. Brug evt. badetøj med UV beskyttelse.
Ved solskoldning
Har du været for længe ude i solen og er blevet forbrændt, kan du desværre ikke få skaden til at forsvinde. Men du kan sørge for, at generne bliver så milde som muligt. Følg disse råd ved solskoldning:
- Hold dig væk fra solen indtil rødme, ømhed og afskallet hud er væk.
- Drik rigelige mængder vand
- Køl det solskoldede område med lunkent vand (ca. 25 grader) i en halv time for at lindre smerter. Vær forsigtig med børn, som let kan blive meget afkølede.
- Smør jævnligt med fugtighedscreme.
- Hvis du er blevet så forbrændt, at huden er helt mørkerød, anbefales det, at du søger læge.
- Forbrændte børn skal altid til læge.
Bad efter forholdene når du er ved stranden
- Bad altid sammen med andre, og hold øje med hinanden – ikke mindst med de små.
- Bad kun på dybder der går dig til navlen, når du stiller dig op i vandet.
- Spring aldrig på hovedet i lavt vand, eller vand du ikke kender.
- Bemærk livredderens flag. Ved rødt flag betyder det, at livredderen fraråder al badning.
- Bad kun hvor det er tilladt, og hvor forholdene tillader det. Brug din sunde fornuft, og læs vinden og strømforhold. Ved fralandsvind driver badedyr og luftmadrasser hurtigt til havs.
- Bad kun hvis du føler dig frisk. Bad aldrig med alkohol eller sløvende medicin i blodet.
- Gå op hvis du begynder at fryse.
Pas på drikkevandet
Diarré kan ødelægge en hel ferie. Der er heldigvis flere ting du selv kan gøre, for at mindske risikoen for maveproblemer og andre uønskede overraskelser.
- Undersøg altid om vandet i hanerne er drikkeligt for folk fra vores kanter. Hovedreglen er, at jo sydligere du kommer, jo mere forsigtig skal du være med at drikke vandet direkte fra hanen. Køb vand på flaske, og sørg for at drikke rigelige mængder, når temperaturen er høj.
- Undgå at spise rå grøntsager der er rengjort i postevand.
- Undgå isterninger der er lavet af postevand.
- Børst dine tænder i vand fra flaske.
- Undgå mad som ikke er kogt eller stegt.
- Vask hyppigt hænder og brug håndsprit.
- Brug håndsprit når du har rørt ved penge.
Undgå tyveri
At stå i et fremmed land, og opdage at du er blevet bestjålet, hører ikke til drømmen om en god ferie. Desværre er det ofte sådan, at der hvor der samles mange turister, der flokkes også tricktyve og indbrudstyve. Når vi er på ferie slapper vi af, og er ikke så opmærksomme, som vi måske burde være. Derfor kan du med fordel følge nedenstående råd, når du tager på ferie i udlandet.
- Lad være med at samle alle dine kontanter og rejsedokumenter samme sted, når du rejser. Fordel eventuelt dine penge, så du ikke mister alt på én gang, hvis du skulle være uheldig og støde på en lommetyv.
- Hæv kun lidt kontanter af gangen.
- Inden du tager hjemmefra, er det en god ide at tage en kopi af dit og familiens pas og medbringe i forskellige kufferter. Skulle passet blive stjålet, har I medbragt dokumentation, som vil gøre det nemmere for jer, at få udstedt et midlertidigt pas til hjemrejsen.
- Lej en saftyboks på hotellet og opbevar dine værdier her, når du ikke er på værelset.
- Pas på dine værdier hvor folk går tæt. Sørg for at holde din taske ind foran dig, og hav ikke din pung og telefon i baglommen.
Sådan dækker dine forsikringer på ferien
Skulle du alligevel være så uheldig, at du enten bliver syg på din ferie eller bliver bestjålet, så fortæller vi her, hvordan din forsikring dækker.
Ved tyveri på feriestedet eller mistet bagage på rejsen
Hvis du bliver bestjålet på ferien, eller hvis din bagage forsvinder og ikke dukker op igen, så skal du melde det til din indboforsikring. Det er altså ikke din rejseforsikring, du skal bruge i dette tilfælde. Det er indbogenstande du har mistet, og derfor hører dækningen under denne forsikring.
Ved tyveri er det vigtig, at du anmelder hændelsen til det lokale politi, og modtager en politirapport, som du skal tage med hjem fra ferien. Den skal du bruge som dokumentation, når du anmelder skaden til os.
Hvis det er baggage, der er forsvundet under en rejse, skal du henvende dig i lufthavnen og få en erklæring på , at du har mistet bagage. Som ved tyveri, skal du bruge denne dokumentation, når du skal anmelde skaden til os.
Ved bagageforsinkelse
Hvis din bagage bliver forsinket, og ikke kommer frem til destinationen samtidig med dig, kan det blive nødvendigt for dig, at gå ud og købe de vigtigste fornødenheder, som lidt ekstra tøj, tandbørste osv. Din rejseforsikring dækker, hvis din bagage er forsinket mere end 4 timer. Du kan læse mere i vores betingelser under punkt 6.10.
For at kunne modtage erstatning er det vigtigt, at du får det der hedder en “PIR rapport” fra transportselskabet til brug for dokumentation, når du anmelder skaden til os.
Når du anmelder skaden ved hjemkomst skal du gøre det til SOS International på deres hjemmeside. Du kan også kontakte SOS International telefonisk på telefonnummer 38 48 86 42.
Ved sygdom
Hvis du bliver syg på rejsen, skal du kontakte en læge. Hvis du får medicin på recept, skal du gemme kvitteringer fra apoteket og kopi af lægejournal. Så kan du få godtgjort dine udgifter ved hjemkomst til Danmark.
Hvis du har brug for yderligere hjælp, end du kan få ved den lokale læge, skal du kontakte SOS International alarmcentral på telefon +45 38 48 81 40, som er bemandet med dansktalende personale 24 timer i døgnet. De hjælper dig videre, og overtager kontakten til de lokale sundhedsmyndigheder.
Når du kommer hjem, kan du få godtgjort ødelagte feriedøgn pga. sygdom.